Neticami gabionu labirinti uz kalna

Mielecas pilsētas parks ir piepildīts ar gabionu kāpnēm, labirintiem un autobusu pieturām

 DSC_0306

Kazarmas pārveidotas par skaistu arhitektūras objektu

Mielces pašā sirdī vēl nesen bija mājvieta civilās aizsardzības barakām, kas atrodas Gora Curanovska kalna galā. Ēkas bija ieskautas ar mežainām platībām un neattīstītām zemēm. Tomēr šīs ainavas daļai bija izmisīga vajadzība pēc pārveidošanas. Pēc ES piešķirtā finansējuma 2013. gadā uzsākās atjaunošanas darbi.

Projekts atbalstīja inženierijas ieskatus

PeterPan dizaina studija izveidoja parka attīstības koncepcijas. Arhitekti izpētīja vienu no Betafence projektiem Apvienotajā Karalistē – labirintu no gabionu groziem – un uzreiz aizķērās aiz šīs idejas. Plāns tika izdomāts kopā ar mūsu Gabionu Projektu Grupu, lai pārvērstu Gora Curanovsku unikālā relaksācijas un atpūtas vietā.

Gabionu kāpnes uz virsotni

Mielecas parks atrodas uz liela kalna. Lai sasniegtu kalna virsotni tika nobruģēti divi komunikāciju ceļi. Tas sākas dažus soļus no galvenās ielas un ved līdz pašai virsotnei. Sliežu vietā, acij tīkamās gabionu sienas, kas atgādina pakāpienus ir uzstādītas abās takas pusēs. Cits ne tik stāvs maršruts ved gar nogāzi un to atbalsta gabionu sienas.

Nepazust starp gabioniem!

Visievērojamākie elementi parkā ir divi labirinti izgatavoti no gabioniem. Gabionu grozi izklāti zigzagos un gaiteņos starp kuriem Jūs varat pastaigāties meklējot izeju. Zeme ir izklāta ar oļiem, tāpēc ikviens “pazaudējies ceļinieks” ir atrodams pēc šļūcošās skaņas.

Gabionos ietīti soliņi

Parka teritorijā, uz kāpnēm un takām, kas ved uz virsotni, atrodas soliņu rindas uz kurām jūs varat atpūsties pēc kāpšanas. Gabionos ietītās sienas ir kā mazas klusuma un miera oāzes.

Gaidot autobusu kopā ar gabioniem

Šeit ir izvietotas pieturas uz galvenās ielas, kas atrodas Gora Curanovska kalna pakājē. Arī tās ir rotātas ar gabioniem, lai Jūsu gaidīšanas laiku padarītu patīkamāku. Gabionu sienas uzceltas blakus autobusu pieturām un pavasarī tās būs rožu apvītas. Soliņi gabionu priekšā Jūs aicina apsēsties pat ja jūs negaidāt autobusu.

600 kubikmetru gabionu parka izgreznošanai

Pašlaik pilsētas parkā ir izvietoti 600 kubikmetru gabiona tīklu, kas pildīti ar granīta klučiem. Montāžas darbi ilga tikai dažus mēnešus starp 2013. un 2014. gadu. Betafence vārdā būvdarbus veica mūsu sadarbības partneris Metmesh uzņēmums. Gabionu grozu (bez akmens pildījuma) izmaksas sasniedza apmēram 200,000 poļu zlotu.

PeterPan dizaina studijas ieviestajā projektā tāpat ir plānots noklāt nākamās kalna daļas ar DNS ķēdes izskata gabionu sienām. Ziņas par šo ievērojamo gabionu konstrukciju ceram ieraudzīt jau tuvākajā laikā.

Avots: http://www.betafence.lv/jaunumi/473-neticami-gabionu-labirinti-uz-kalna